Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΕΒΡΕΞΕ ΠΕΝΑΛΤΥ

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο εύστοχος από το σημείο του πέναλτι και πήρε σημαντική νίκη απέναντι στον Πανιώνιο με 2-1. Η αναμέτρηση στο «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε τα πάντα. Πάθος, κόκκινη κάρτα και συνολικά τέσσερις (!) παραβάσεις εντός περιοχής. Ο διαιτητής Κύρκος είχε δίκιο σε όλες τις περιπτώσεις. Η αρχή έγινε με τον Τζιμπούρ, ο οποίος αστόχησε. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου οι «κυανέρυθροι» κέρδισαν και πάλι πέναλτι (και τα δύο εις βάρος του Μόρις πάνω στον Χούτο) και αυτή τη φορά ο Γαλλοαλγερινός ευστόχησε. Στην επανάληψη, ήταν η… σειρά των γηπεδούχων. Βέβαια, είχαν την υπεροχή, αλλά χάρη σε δύο ελιγμούς στην αντίπαλη περιοχή κατάφεραν να πάνε στα 11 βήματα. Οι Παπαδόπουλος και Σαλπιγγίδης βρήκαν στόχο και έδωσαν στην ομάδα τους τη νίκη. Ο Τζιμπούρ αποβλήθηκε με δέυτερη κίτρινη κάρτα στο 84’.

Το ματς:
Με έξι νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, ο Ζοσέ Πεσέιρο παράταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-1-2. Ο Γιώργος Καραγκούνης αγωνίστηκε στον άξονα, σε ελεύθερο ρόλο. Ερωτηματικά προκάλεσε για ακόμη μία φορά, η επιλογή του Πορτογάλου να κατεβάσει στον αγωνιστικό χώρο τρία (!) αμυντικά χαφ. Από μεριά του, ο Πανιώνιος διατήρησε το 4-4-2, με τον Κουμορτζί στην ενδεκάδα, αλλά χωρίς τον τιμωρημένο Γρηγόρη Μάκο.

Κακό θέαμα
Τα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης θα ξεχαστούν γρήγορα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε μπόρεσε να επιβάλλει τον ρυθμό της και ως εκ τούτου αντί για ποδόσφαιρο, παρακολουθήσαμε «κλοτσοσκούφι»… Λάθος μεταβιβάσεις, αδυναμία στις επιθετικές προσπάθειες των δύο αντιπάλων, ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής τους…
Ανέβασε την απόδοσή του ο Πανιώνιος
Σιγά σιγά και όσο περνούσε ο χρόνος, ο Πανιώνιος ανέβαζε την απόδοσή του. Είχε ηρεμία στις πάσες του, άλλαζε συνεχώς παιχνίδι και ως επί το πλείστον ήλεγχε τον ρυθμό του αγώνα. Οι «πράσινοι» επιχειρούσαν να βγουν μπροστά- λανθασμένα τις περισσότερες φορές- και άφηναν χώρο στον αντίπαλο.
Οι Σέριτς και Βύντρα είχαν την διάθεση να βοηθήσουν στην επίθεση, πράγμα που δημιουργούσε κενά στα αμυντικά άκρα της ομάδας τους. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι «κυανέρυθροι», που με μετατοπίσεις στα αριστερά και δεξιά των Χούτο και Τζιμπούρ έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην εστία του Γκαλίνοβιτς.
Όσες φορές, όμως, κατάφεραν να φτάσουν στα όρια της περιοχής αδυνατούσαν να δώσουν την τελική πάσα. Δυό- τρεις φορές τα κατάφεραν και λίγο έλειψε να ανοίξουν το σκορ. Ο Χούτος ήταν μακράν ο πιο δραστήριος παίκτης της αναμέτρησης, κάτι που επαληθεύτηκε περίτρανα αργότερα…
Χαμένο πέναλτι και προβληματισμός
Από το 20΄και μετά, μόνο ο Πανιώνιος βρισκόταν στο γήπεδο.. Κακή απόδοση από τους και έλλειψη καθαρού μυαλού ήταν η βασική-προβληματική εικόνα των παικτών του Πεσέιρο. Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι έδειχναν σα στο… σπίτι τους. Οι οπαδοί της ομάδας τους έδωσαν βροντερό «παρών» και όπως είναι λογικό είχαν το ψυχολογικό αβαντάζ.
Η σωστή κυκλοφορία της μπάλας από τα άκρα συνεχίζονταν και οι επισκέψεις της ομάδας του Λίνεν γίνονταν όλο και πιο συχνές. Σε μία από αυτές, ο Χούτος ανατράπηκε από τον Μόρις και ο Τζιμπούρ στη συνέχεια αστόχησε από το σημείο του πέναλτι (24’). Από εκείνο το σημείο, ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να κόψει τη… φόρα του αντιπάλου. Ο «Κάρα» άλλαζε συνεχώς θέσεις, μπας και ανοίξει χώρους, αλλά τίποτα. Οι Σιμάο και Τζιόλης (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα) έδειχναν έξω από τα «νερά» τους, κάτι που δεν άφηνε υποσχέσεις για κάτι καλό…

Αυτή τη φορά ευστόχησε…
Ό,τι δεν κατάφερε νωρίτερα ο Ράφικ Τζιμπούρ, το έκανε αργότερα πάλι με πέναλτο. Σε μια ακόμη ανατροπή πάνω στον Χούτο από τον Μόρις, ο επιθετικός του Πανιωνίου έσκαψε τη μπάλα και έστειλε τη μπάλα του στα αποδυτήρια με το υπερ της 1-0.

Μπήκε να γυρίσει το ματς
Βλέποντας πως η λειτουργία της ομάδας του ήταν κάκιστη, ο Πεσέιρο έβαλε από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου τον Ίβανσιτς. Ο Αυστριακός είχε κέφια και βοήθησε τα μέγιστα στην επιθετική αναγέννηση της ομάδας του. Έτρεχε συνεχώς σε όλες τις πλευρές και με κάθετες (επιτέλους !) πάσες έβγαλε σε καλές θέσεις τους συμπαίκτες του. Στην κυριολεξία, το ''τριφύλλι'' είχε εγκατασταθεί έξω από την περιοχή του Κρέσιτς...
Στον αντίποδα, οι Νεοσμυρνιότες αντιλήφθηκαν γρήγορα πως ο αντίπαλος αποσκοπούσε στην πίεση και έτσι γύρισε πίσω. Το σύστημά τους μετατράπηκε σε καθαρό 4-4-2, προκειμένου να μην δώσουν διαδρόμους στα χαφ του Παναθηναϊκού. Όσον αφορά στο επιθετικό σκέλος, οι παίκτες του Λίνεν αρκέστηκαν σε αντεπιθέσεις, παίζοντας το τεχνικό οφ- σάιντ με τους Χούτο και Τζιμπούρ.

Ο χρόνος περνούσε…
Τα λεπτά κυλούσαν και, φυσικά, τα χρονικά περιθώρια στένευαν για τους γηπεδούχους. Πόσο μάλλον, όταν μαθεύτηκε το σκορ από το ντέρμπι… Ο Πεσέιρο προβληματισμένος, επιχείρησε να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του… Απέσυρε τον Τζιόλη και στη θέση του πέρασε ένα πιο δημιουργικό χαφ, τον Έκι Γκονζάλες. Η δεύτερη αλλαγή ήταν ο Παπαδόπουλος στη θέση του Ποστίγκα.
Προς ευχαρίστησή του, οι δύο προαναφερθέντες άλλαξαν τα δεδομένα στην αναμέτρηση. Ορεξάτοι και με σωστές τοποθετήσεις, κατάφεραν να κάνουν το παιχνίδι της ομάδας τους πιο ουσιαστικό και… επικίνδυνο.

Η σειρά τους για πέναλτι…
Το παιχνίδι είχε φτάσει στο 75’. Καμία από τις προσπάθειες των «πρασίνων» δεν απέφερε κάτι καλό. Όμως, στις λιγοστές προσπάθειες εντός περιοχής, κέρδισαν δύο πέναλτι (74’ και 79’) και γύρισαν ένα κάκιστο μάτς (σκόρερ οι Σαλπιγγίδης και Παπαδόπουλος).
Όπως είναι φυσικό, οι φιλοξενούμενοι εκνευρίστηκαν από την έκβαση του αγώνα. Ο μοναδικός που… εκδήλωσε τα συναισθήματα του ήταν ο Τζιμπούρ και το πλήρωσε με κόκκινη κάρτα στο 84’. Τα υπόλοιπα λεπτά, δεν απέφεραν κάτι καλο, με εξαίρεση ένα δοκάρι του Παπαδόπουλου στις καθυστερήσεις.

Το φιλμ του αγώνα
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Μάτος, Μόρις, Γκούμας, Ποστίγκα (65΄ Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης, Σέριτς, Καραγκούνης, Τζιόλης (65΄ Γκονζάλες), Σιμάο (46΄ Ιβανσιτς), Βύντρα

Πανιώνιος: Κρέσιτς, Μανιάτης, Ντιαβαρά, Τζεμπούρ, Κουτσόπουλος, Κουμορτζί, Μαϊστόροβιτς, Γουνδουλάκης (72΄ Αραβίδης), Φερνάντες, Νικολάου, Χούτος (72΄ Πλασκόνι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights