Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Πελάτες μας !!!!

Καλοκαίρι του… 2004 «μύρισε» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η Εθνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Πορτογαλίας σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο «LTU Arena», και αποτέλεσε το πιο δυνατό τεστ για το συγκρότημα του Ρεχάγκελ, στο δρόμο για την τελική φάση του Euro 2008. Πρωταγωνιστής του αγώνα, ο Γιώργος Καραγκούνης που σκόραρε δις με όμορφες εκτελέσεις φάουλ στο 33΄ και στο 60΄ (σ.σ η δεύτερη ήταν από πάσα του Μπασινά), ενώ για τους Ίβηρες μείωσε στο 75΄ ο Γκόμεζ. Αυτό το αποτέλεσμα "ξύπνησε" μνήμες... Euro 2004 στα γήπεδα τότε της Πορτογαλίας. Σοβαρότητα και καλό πρόσωπο έδειξε στο πρώτο ημίχρονο η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έπεσε η απόδοση της στο δεύτερο 45λεπτο, χωρίς να κινδυνέψει να χάσει τη νίκη. Καταπληκτική η ατμόσφαιρα από 20.000 Έλληνες που κατέκλυσαν το γήπεδο.

Το ματς
Με σύστημα 4-4-3 παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο του «LTU Arena» του Ντίσελντορφ ο Ότο Ρεχάγκελ την Εθνική μας ομάδα, έχοντας ως αμυντικά χαφ Κατσουράνη, Μπασινά και Καραγκούνη, ενώ η επιθετική «τριπλέτα» απαρτίζονταν από τους τρεις «Γερμανούς», Γκέκα, Αμανατίδη και Χαριστέα. Με παρόμοιο σύστημα κατέβασε την Πορτογαλία και ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο οποίος είχε σε ρόλο Ντέκο τον Κάρλος Μάρτινς της Ουέλβα.
Το πρώτο ημίχρονο μπορεί να μην είχε πολλές ευκαιρίες, όμως από τους παίκτες των δύο ομάδων ξεχείλιζε το πάθος. Η Εθνική μας ομάδα απέδωσε ωραίο και σοβαρό ποδόσφαιρο και κατάφερε στα πρώτο τέταρτο να επιβάλει κατά κάποιο τρόπο το ρυθμό της, έχοντας και δύο καλές ευκαιρίες στο 6΄ με μία κεφαλιά του Χαριστέα και ένα λεπτό αργότερα με σουτ του ίδιου παίκτη, όμως καμία απ’ τις δύο προσπάθειες δεν βρήκε δίχτυα. Μετά από ένα καλό πρώτο τέταρτο για την Εθνική μας, οι Πορτογάλοι πήραν την κατοχή της μπάλας, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να απειλήσουν σοβαρά τον Αντώνη Νικοπολίδη.
Στο 17΄ ο Σιμάο Σαμπρόζα τραυματίστηκε και στη θέση του πέρασε ο Μουτίνιο, ο οποίος συνέβαλλε στο να πάρει η ομάδα του ως ένα βαθμό την πρωτοβουλία. Οι Ίβηρες φάνηκαν απειλητικοί μόλις δύο φορές στο πρώτο μέρος, καθώς οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ δεν τους επέτρεπαν να κάνουν το παιχνίδι τους. Στο 22΄ ο Μάρτινς με εκτέλεση φάουλ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νικοπολίδη, ενώ και στο 26΄ έπειτα από ωραία συνεργασία των Μουτίνιο, Γκόμεζ και Μέιρα, η φάση δεν είχε ευτυχή κατάληξη για την ομάδα του Σκολάρι, η οποία στηριζόταν στον Μάρτινς, αφού από τα πόδια του περνούσαν όλες οι επιθέσεις. Η Ελλάδα είχε αρκετά καλή κυκλοφορία της μπάλας στο χώρο του κέντρου, στης άμυνα οι παίκτες κάλυπταν τους χώρους, ενώ στην ο Πατσατζόγλου κάθε φορά που ο Κουαρέσμα γινόταν αποδέκτης της μπάλας γινόταν η «σκιά» του.

Γκολ αλά 2004…
Στο 33΄ ο Γιώργος Καραγκούνης αναβίωσε το φάντασμα της πρεμιέρας του 2004 στους Πορτογάλους, καθώς με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ρικάρντο, όπως είχε πράξει και στο προηγούμενο EURO, με μακρινό σουτ. Η ατμόσφαιρα από τους 20.000 Έλληνες που βρέθηκαν στο Ντίσελντορφ έγινε αμέσως γιορτινή, ξυπνώντας μνήμες των πανηγυρισμών μετά το σφύριγμα της λήξης στο «Ντα Λουζ». Δύο λεπτά μετά το 1-0 οι Ίβηρες προσπάθησαν να απαντήσουν, όμως η ωραία προσπάθεια και το σουτ του Βελόσο στο 35΄ δεν είχε στόχο. Μετά το γκολ οι τυπικά γηπεδούχοι βγήκαν μπροστά, χωρίς να καταφέρουν κάτι καλό, μην ενοχλώντας έτσι τον πορτιέρο της Εθνικής. Μέχρι και το τέλος του πρώτο μέρους με ελαφριά κατοχή υπέρ των Πορτογάλων δεν υπήρξε κάποια άλλη φάση, με αποτέλεσμα οι πρωταθλητές Ευρώπης να πάνε στα αποδυτήρια μ’ αυτό το υπέρ τους γκολ.
Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους, ξεκίνησαν οι δύο ομάδες το δεύτερο 45λεπτο. Ο Ότο Ρεχαγκελ πραγματοποίησε πέντε αλλαγές περνώντας στις θέσεις των Τοροσίδη, Άντζα, Πατσατζόγλου, Αμανατίδη, Γκέκα, τους Βύντρα, Σεϊταρίδη, Γκούμα, Γιαννακόπουλο και Σαμαρά, μην αλλάζοντας το σύστημα. Απ’ τη μεριά του και ο τεχνικός των Πορτογάλων πραγματοποίησε τρεις αλλαγές.

Καραγκούνης Show!
Η Εθινκή μας στα πρώτα λεπτά του δευτέρου 45λεπτου ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γιώργος Καραγκούνης φαίνεται πως δεν είχε ξεχάσει ποτέ το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε στο μεγάλο τελικό της 4ης Ιουλίου του 2004 και πήρε προσωπικά την αναμέτρηση. Στο 60΄ και πάλι με εξίσου όμορφη εκτέλεση φάουλ, έστειλε τη μπάλα ν’ αναπαυθεί στα δίχτυα του Ρικάρντο, δίνοντας το έναυσμα στους ομογενείς μας στην Γερμανία να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς. Με το ρυθμό του αγώνα να είναι αρκετά γρήγορος και τους παίκτες του Ρεχάγκελ να συνεχίζουν να μην αφήνουν κενούς χώρους στους ανήμπορους ν’ αντιδράσουν Πορτογάλους, παραλίγο να δούμε για τρίτη φορά το πλεκτό του Ρικάρντο να κουνιέται, όμως ο Καραγκούνης αρχικά και έπειτα ο Μπασινάς, δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την ανοικτή άμυνα των Πορτογάλων.

Επέστρεψαν οι Ίβηρες
Νέες ελπίδες για τη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος, έλαβαν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι κατάφεραν με ωραία ενέργεια του Νούνο Γκόμεζ να μειώσουν σε 2-1 στο 75΄. Πριν σημειώσουν το γκολ οι Ίβηρες είχαν «παγώσει» απ’ τα «χτυπήματα» του Καραγκούνη, όμως μετά το 2-1 βγήκαν μπροστά με αποτέλεσμα να αγριέψει το παιχνίδι το οποίο είχε κοπάσει αισθητά.
Οι παίκτες του Σκολάρι ανεβάζοντας την απόδοσή τους είχαν δύο καλές ευκαιρίες ώστε να μην φύγουν με την ήττα στις αποσκευές τους, όμως τόσο η κεφαλιά του Γκόμεζ στο 87΄, όσο και το σουτ του Ριμπέιρο ένα λεπτό αργότερα δεν βρήκαν δίχτυα. Το σφύριγμα της λήξης, βρήκε την Ελλάδα να παίρνει μια πολύ μεγάλη νίκη στην άτυπη ρεβάνς του 2004 και τους Πορτογάλους να βλέπουν για μία ακόμη φορά «φαντάσματα» στην παρουσία της «γαλανόλευκης»…
Το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Φερέιρα, Καρνέιρα (46΄ Μιγκέλ), Πέπε (46΄ Άλβες), Καρβάλιο, Μέιρα (46΄ Αλμέιδα), Βελόσο (69΄ Μειρέλες), Μάρτινς, Κουαρέσμα (68΄ Ριμπέιρο), Σιμάο (18΄ Μουτίνιο), Γκόμεζ

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Τοροσίδης (46΄ Βύντρα), Πατσατζόγλου (46΄ Σεϊταρίδης), Άντζας (46΄ Γκούμας), Κυργιάκος, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης (74΄ Τζιόλης), Αμανατίδης (46΄ Γιαννακόπουλος), Χαριστέας (69΄ Σαλπιγγίδης), Γκέκας (46΄ Σαμαράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights