Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ !

Πολύ κακό για το τίποτα… Το πολυαναμενόμενο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ήταν και πάλι κατώτερο των προσδοκιών... Νικητή δεν είχαμε. Το παιχνίδι έληξε χωρίς σκορ και σίγουρα θα ξεχαστεί γρήγορα. Καλύτεροι οι «πράσινοι», ειδικότερα στο δεύτερο ημίχρονο. «Κλειστοί» καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι «ερυθρόλευκοι», που δεν έχουν να δείξουν τίποτα πέραν της ευκαιρίας του Τοροσίδη στο 22’. Από τη μεριά τους οι γηπεδούχοι απείλησαν ουσιαστικά δύο φορές, με το σουτ του Γκάμπριελ στο 14’ και το τετ-α-τετ του Μάντζιου στο 62’. Για δύο περιπτώσεις πέναλτι φωνάζει το «τριφύλλι», λανθασμένα… Διεκόπη για πέντε λεπτά το παιχνίδι, λόγω φωτιάς στις εξέδρες.
image
Το ματς:
Τελικά, όντως ο Χενκ Τεν Κάτε δεν μπλόφαρε και παρέταξε την ομάδα του με την ενδεκάδα της Βρέμης. Άπαντες- παρόντες. Το σχήμα διατηρήθηκε στο 4-3-2-1, με μοναδικό προωθημένο τον Μάντζιο και τριπλέτα στα χαφ τη νικήτρια της Γερμανίας. Από την πλευρά του Ολυμπιακού, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έριξε τελικά στη μάχη τον Στολτίδη (αν και χθες αισθάνθηκε ενοχλήσεις) και τον Λέτο αντί του ανέτοιμου Τζόρτζεβιτς. Ο Ντιόγο ήταν ο μοναδικός επιθετικός, ενώ ο Κοβάσεβιτς έμεινε στον εν τέλει στον πάγκο.

Αναγνωριστικά και χωρίς ρίσκο
Ως είθισται στα μεγάλα παιχνίδια και δη στα νέρμπι, χρειάστηκε το πρώτο αναγνωριστικό 15λεπτο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έδειχνε διάθεση να επιτεθεί και προτιμούσε να περιμένει καλά στημένη πίσω τον αντίπαλο. Όσο τα λεπτά περνούσαν ο Ολυμπιακός έδινε χώρο στον «αιώνιο». Ο Παναθηναϊκός πήρε τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά «κολλούσε» στην τελική προσπάθεια. Οι «ερυθρόλευκοι» προτίμησαν να περιμένουν πίσω και μοναχά με τους Ντιόγο- Μπελούτσι πίεζαν ψηλά. Αποτέλεσμα που ανάγκασε τους «πράσινους» να γεμίζουν τη μπάλα συνεχώς και αν έφτανε σε κάποιον χαφ είχε καλώς… Οι Βύντρα και Σαριέγκι έδειχναν να περνούν δύσκολα με το πρέσινγκ και αρκέστηκαν στις γιόμες…

Εκείνοι που τα πήγαν περίφημα ήταν τα δύο ακράια μπακ. Οι Σπυρόπουλος και- ειδικά- ο Νίλσον «αφάνισαν» τους Γκαλέτι και Λέτο (πόσο μάλλον όταν οι Τοροσίδης και Ντομι έμεναν στάσιμοι πίσω) αντίστοιχα και εξ’ ου οι μηδαμινές επιθετικές προσπάθειες των Πειραιωτών. Στα χαφ εξαιρετική ήταν η δουλειά του Γκάμπριελ, που κατέβαζε μπάλα, είχε ένα πολύ καλό σουτ στο 14’ και εν ολίγοις έδειχνε ορεξάτος. Από τη μεριά τους, οι Ντουντού και «Ιέρο» φαίνονταν εκτός ρυθμού, κάτι που περιόρισε τις μεταβιβάσεις στον Ντιόγο. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο καλύτερος παίκτης των φιλοξενούμενων στο πρώτο μέρος, μια και διεκδικούσε συνεχώς μπάλα, έτρεχε να μαρκάρει πίσω και ανοιγόταν για να ανοίξει χώρους.

Υπεροχή του «τριφυλλιού»
Ως επί το πλείστον οι γηπεδούχοι είχαν τα ηνία της αναμέτρησης. Μπορεί φάσεις να μην δημιούργησαν, αλλά μπόρεσαν να ελέγξουν το ρυθμό και να μην κινδυνέψουν. Κάποιες φιλότιμες προσπάθειες του Καραγκούνη δεν απέδωσαν και το ματς έμενε επίμονα χωρίς σκορ. Οι πρωταθλητές το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα στο οποίο λίγο έλειψε να προηγηθούν.

Παραλίγο γκολ
Μακριά από την καλή αμυντική απόδοση στη Βρέμη, οι δύο «πράσινοι» σέντερ μπακ επανέφεραν τον προβληματισμό… Οι τοποθετήσεις τους ναι μεν ήταν σωστές, αλλά διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα στις μεταξύ τους συνεννοήσεις… Σε μία από αυτές λίγο έλειψε να το πληρώσουν, αλλά στο 22’ ο Τοροσίδης νικήθηκε στη γραμμή από τον Τζιόλη.

Μέτρια πράγματα μέχρι το τέλος
Το τελευταίο τέταρτο δεν είχε να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό. Οι δύο ομάδες περιόρισαν το παιχνίδι τους στο κέντρο και δεν κατάφεραν να περάσουν μπάλες μπροστά. Το παιχνίδι παρέμεινε ισορροπημένο μέχρι το σφύριγμα του Δαλούκα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζεβλάκοφ αποχώρησε τραυματίας (θλάση) στο 37’ και στη θέση του στο κέντρο της άμυνας πέρασε ο Γκαλίτσιος.
Αφεντικό απ’ τα αποδυτήρια!
Η εντολή του Τεν Κάτε ήταν σαφής και φάνηκε απ’τα πρώτα λεπτά της επανάληψης. Πίεση ψηλά στα κεντρικά χαφ και ελεύθερη κίνηση του Ζιλμπέρτο στο χώρο. Όπως και έγινε… Το «τριφύλλι» περιόρισε τους «ερυθρόλευκους» μεταξύ κέντρου και άμυνας. Ο Σίλβα μαζί με τον Γκάμπριελ έκαναν μεγάλη προσπάθεια και με επιθέσεις διαρκείας «πονοκεφάλιασαν» τον Νικοπολίδη. Κυριολεκτικά από ένα σημείο και ύστερα, οι παίκτες του Ολυμπιακού φαίνονταν να «πνίγονται». Αυτό εντόπισε και ο Βαλβέρδε, ο οποίος έδινε συνεχώς εντολές στους Στολτίδη και Ντουντού να κρατούν μπάλα και να δίνουν ανάσες στην άμυνα.

Μοναδική ευκαιρία για το 1-0
Αναφέραμε και παραπάνω πως το παιχνίδι είχε ένα αφεντικό… Ο παθιασμένος Παναθηναϊκός συνέχιζε ασταμάτητα το πρέσινγκ και μπόρεσε να περάσει πολλές μπάλες στην περιοχή. Ο νεοεισελθών Σαλπιγγίδης άνοιξε χώρους στα αριστερά και με δεδομένες τις κινήσεις του Σπυρόπολουλου βγήκαν πολλές σέντρες. Όμως η μεγαλύτερη φάση του αγώνα προήλθε από την απέναντι μεριά. Ο Τζιόλης έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Μάντζιος πέρασε εντυπωσιακά τον Γκαλίτσιο, αλλά στο τετ- α-τετ με τον Νικοπολίδη κόπηκε (62΄).

Διακοπή λόγω φωτιάς και τέλος
Ήταν απ’τις ελάχιστες φορές που είδαμε ήρεμο ντέρμπι. Από την εξέδρα ως τον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα υπήρχε πάθος, δυνατές μονομαχίες και παλμός… Τα πάντα χάλασαν στο 70΄, όταν οι οπαδοί των γηπεδούχων έβαλαν φωτιά σε πανό και το παιχνίδι διεκόπη για ένα πεντάλεπτο. Το ματιάσαμε δηλαδή… Οι γνωστοί ανεγκέφαλοι χτύπησαν ξανά, την ώρα μάλιστα που η ομάδα τους είχε πιάσει… δαιμονιώδη ρυθμό.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως με την… επανέναρξη του ο αγώνας έχασε την αίγλη του. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την διακοπή και μπόρεσε να ηρεμήσει το παιχνίδι. Οι παίκτες του Τεν Κάτε έκαναν την έσχατη προσπάθεια για τη νίκη, αλλά τίποτα… Το ντέρμπι τελείωσε… Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Οι «πράσινοι» έμειναν πέντε βαθμούς μακριά από τον αιώνιο αντίπαλο και το πρωτάθλημα συνεχίζεται.

Το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις:
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Τζιόλης, Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης (57΄ Σαλπιγγίδης), Γκάμπριελ (87΄ Ρουκάβινα), Μάντζιος

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Α.Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ (37΄ Γκαλίτσιος), Ντομί, Ντουντού, Στολτίδης, Λέτο (81΄ Τζόρτζεβιτς), Γκαλέτι (83΄ Κοβάσεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights