Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΠΕΚΙΝΟ !!!

image

Η Εθνική, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ, επικράτησε εύκολα της Βραζιλίας με 89-69. Κορυφαίος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν ο Αντώνης Φώτσης, που τελείωσε το ματς με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ. Με αυτή τη νίκη η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κατέκτησε την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου και στα προημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά θα βρει απέναντί της τη Νέα Ζηλανδία (Παρασκευή, 22:00). Χόρτασαν μπάσκετ οι περίπου 16.500 θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Το ματς
Η Εθνική, με την πεντάδα της να αποτελείται από τους Διαμαντίδη, Σπανούλη, Βασιλόπουλο, Φώτση και Τσαρτσαρή, ξεκίνησε κάπως νευρικά, με αποτέλεσμα στα πρώτα τρία λεπτά να έχει πετύχει μόλις πέντε πόντους (6-5 το σκορ). Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκείνος που «τράβηξε το κουπί» στο σκοράρισμα, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως κράτησε λίγο παραπάνω την μπάλα στα χέρια του. Η άμυνα της Εθνικής ήταν πολύ καλή, με τον Βασιλόπουλο να κάνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά, αλλά τον Σπλίτερ να κάνει τη ζημιά. «Όπλο» της «επίσημης αγαπημένης» σε αυτή την περίοδο ήταν το τρίποντο και αυτό που της επέτρεψε να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 18-17.

Παπαλουκάς, Ζήσης, Πελεκάνος, Φώτσης και Μπουρούσης συνέχισαν να παίζουν καλά στην άμυνα, γύριζαν σωστά την μπάλα στην επίθεση, αλλά δεν μπόρεσαν να βάλουν κάποια εύκολα καλάθια, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να μένει κοντά στο σκορ. Ο Μιχάλης Πελεκάνος έβγαλε πολύ ενέργεια στο παρκέ, πήρε επιθετικά ριμπάουντ, που ήταν και το δυνατό μας σημείο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Σε αυτή την περίοδο δεν μπήκαν κάποια αμαρκάριστα τρίποντα, αλλά σιγά σιγά η Εθνική μας «έχτιζε» μια διαφορά. Κάπως έτσι προηγηθήκαμε με 25-20 στα 6:27 πριν τη λήξη. Η άμυνά μας δεν δεχόταν εύκολα καλάθι, με τη Βραζιλία να σκοράρει μόνο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιανάκη άρχισε να πιέζει σε όλο το γήπεδο, πράγμα που της επέτρεψε να κλέψει μπάλες και να στείλει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (36-25 στο 18’). Οι δύο ομάδες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια με την Εθνική μας να προηγείται με 40-30 και να δείχνει ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο.

Η πιεστική άμυνα συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο, με τη διαφορά να φτάνει γρήγορα στο +15 (47-32), που ήταν και η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη στο παιχνίδι. Ο Σπλίτερ συνέχιζε να σκοράρει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε μόνος του να επαναφέρει την ομάδα στη διεκδίκηση της νίκης. Η «επίσημη αγαπημένη» είχε πλέον πολύ καλό ρυθμό και προσέφερε θέαμα σε όσους βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ. Κλεψίματα, αιφνιδιασμοί και καρφώματα συνέθεταν το πλήρες πακέτο που έδινε η Εθνική. Όποτε οι παίκτες του Μόντσο Μονσάλβε πλησίαζαν στους δέκα πόντους, η Εθνική μας είχε πάντα τον τρόπο να αυξάνει και πάλι το προβάδισμά της. Κάπως έτσι φτάσαμε στο +16 της τρίτης περιόδου (66-50).

Παρά τη μεγάλη διαφορά, η Εθνική συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό, δείχνοντας τη συνέπεια που πρέπει να έχει κάθε ομάδα αν θέλει να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες. Κάπως έτσι η διαφορά παρέμενε πάνω από τους δεκαπέντε πόντους. Στο 35’ η διαφορά έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της, με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο με εύστοχο σουτ τριών πόντων να κάνει το 79-60. Για την ιστορία, η μεγαλύτερη διαφορά της Εθνικής ήταν το +23 (83-60).

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 30-40, 50-66, 69-89

Βραζιλία (Μονσάλβε): Ματσάδο Μ. 14, Ματσάδο Ντ., Ντα Ρόσα 2, Προμπστ, Κιάντια, Χουέρτας 14, Γκαρσία 15, Βινίσιους, Αραούζο, Μπατίστα 4, Τζόναθαν, Σπλίτερ 20

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Μπουρούσης 10, Ζήσης 10, Σπανούλης 14, Βασιλόπουλος 7, Φώτσης 18, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 6, Σχορτσιανίτης 3, Πελεκάνος 4

Tα ζευγάρια των αγώνων της Παρασκευής:
13:00 Κροατία - Καναδάς
15:30 Σλοβενία - Πόρτο Ρίκο
19:30 Γερμανία - Βραζιλία
22:00 Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights