Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

«Βόμβα» στο ΟΑΚΑ απο το Μαρούσι!

Έκπληξη μεγατόνων έγινε στο ΟΑΚΑ, όπου το Μαρούσι με κορυφαίο τον Δημήτρη Μαυροειδή, επικράτησε με 89-93 του Παναθηναϊκού, που για ακόμα μία φορά προβλημάτισε με την απόδοσή του και λύγισε από τα προβλήματα τραυματισμών που του έχουν αποδεκατίσει τη φροντ-λάιν.

Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ήττα για τους Πρωταθλητές, σε Ελλάδα και Ευρώπη και ταυτόχρονα, η πρώτη εντός έδρας μετά τις 17/2/2007 (από τον Ολυμπιακό). Πλέον ο προβληματισμός είναι έντονος αφού ακολουθεί η κρίσιμη αναμέτρηση με την Έφες Πίλσεν για την τέταρτη αγωνιστική του Top-16.
Με τον Μάικ Μπατίστ να μένει για 40 λεπτά στον πάγκο, τον Ζίζιτς εκτός κλίματος και τους Τσαρτσαρή-Toμάσεβιτς σε στάδιο αποθεραπείας, οι "πράσινοι" δεν κατάφεραν να περιορίσουν το ινσάιντ-γκέιμ του Αμαρουσίου, που πήρε 20 πόντους από τον Μαυροειδή και 15 από τον Καϊμακόγλου. Μεγάλη εμφάνιση έκανε και ο Χαραλαμπίδης, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού, Σπανούλης και Διαμαντίδης έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά δεν μπόρεσαν να γυρίσουν το ματς.
Ο αγώνας
Άμεση απάντηση στο 5-0 του Παναθηναϊκού, έδωσε το Μαρούσι με ηγέτη αρχικά τον Κογιαντίνοβιτς, που ισοφάρισε, για να έρθει το σερί 0-11 των "κιτρίνων", χάρη στους Γλυνιαδάκη και Μιλισάβλιεβιτς. Οι "πράσινοι" για ακόμα ένα παιχνίδι δεν έδειχναν το καλό τους πρόσωπο, δεν ήταν συγκεντρωμένοι, έχαναν τα ριμπάουντ και η ομάδα του Μαρκόπουλου, επέβαλε τον ρυθμό της και κράτησε το προβάδισμα το οποίο έφτασε δύο λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου έφτασε στους 8 πόντους (10-18), χάρη στον Στίβενσον.
Η πιεστική άμυνα που έπαιξαν οι γηπεδούχοι στη συνέχεια απέφερε τρία συνεχόμενα κλεψίματα και ένα επιμέρους σκορ που έκανε το 14-18, αλλά το Μαρούσι δεν το έβαλε κάτω και έμεινε μπροστά ως το τέλος της περιόδου με 18-22.
Σούπερ Μαυροειδής
Το πανέξυπνο παιχνίδι των φιλοξενούμενων στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, τους οδήγησε σε ακόμα ένα σερί αυτή τη φορά της τάξεως του 1-7, μετά τις βολές του Σπανούλη. Η φροντ λάιν και συγκεκριμένα ο Μαυροειδής, αξιοποιήθηκαν άψογα από τους περιφερειακούς του Αμαρουσίου και το σκορ έγινε 21-29, μετά κι από μία τεχνική ποινή που δέχθηκε ο εκνευρισμένος από την εξέλιξη του αγώνα, "Kill Bill".
Ο Καϊμακόγλου απέδειξε ότι έχει και το τρίποντο, δίνοντας για πρώτη φορά προβάδισμα 9 πόντων στην ομάδα του (23-32), 6 λεπτά πριν την ανάπαυλα και η άμυνα του Παναθηναϊκού, έδειχνε να "μπάζει" από παντού κι όχι μόνο μέσα στη ρακέτα. Ο Μαυροειδής που ήταν ασταμάτητος έδωσε διψήφια διαφορά στην ομάδα του στο πεντάλεπτο (23-34) και ο Ομπράντοβιτς πήρε εσπευσμένα τάιμ-άουτ για να διορθώσει την τραγική άμυνα της ομάδας του. Παρόλα αυτά, το Μαρούσι, δεν έχασε την ψυχραιμία του και μέχρι 2 λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους είχε διψήφιο προβάδισμα.
Η άμυνα του "τριφυλλιού" από εκείνο το σημείο και μετά ανέβασε αρκετά τον ρυθμό της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να ροκανίζει τη διαφορά, πρώτα με τους 6 συνεχόμενους πόντους του Ντικούδη και στη συνέχεια με ένα τρίποντο του Αλβέρτη, που έδωσε και το έναυσμα στην κερκίδα να ζωντανέψει. Ο Σπανούλης μείωσε στους 5 στη συνέχεια, πριν ο Μπράιαντ, διαμορφώσει το 40-47 του ημιχρόνου.
Το "πράσινο" ξέσπασμα
Με όπλο την γνωστή επιθετική του άμυνα, ο Παναθηναϊκός, μπήκε "υπερηχητικά" στην επανάληψη και με σερί 9-0 προηγήθηκαν με 49-47 και έφτασαν μέχρι το +4, χάρη στον Ντικούδη, που πήρε πρωτοβουλίες. Το Μαρούσι δεν τα παράτησε, μένοντας κοντά στο σκορ και ανακτώντας το προβάδισμα με τον Στίβενσον. Παρά τις σωστές επιθέσεις του "τριφυλλιού", ένα τρίποντο ρεσιτάλ των φιλοξενουμένων τους κράτησε μπροστά στο σκορ μέχρι το 60-62.
Από εκεί και πέρα, οι "πράσινοι" προηγήθηκαν μέχρι και με 4 πόντους, 70-66, αφού πρώτα είχαν σκοράρει οι Μπετσίροβιτς και Μαυροειδής, αλλά ο Στεφανίδης μείωσε με τη λήξη σε 70-68.
Η ψυχραιμία του Αμαρουσίου και η τρίτη σερί ήττα
Όσοι νόμιζαν ότι ο Παναθηναϊκός θα "καθάριζε" εύκολα στην τελευταία περίοδο, διαψεύσθηκαν, αφού πέντε λεπτά πριν τη λήξη ο Καϊμακόγλου, έκανε το 74-76, αποδεικνύοντας ότι το ντέρμπι θα συνεχιζόταν μέχρι τέλους. Η νευρικότητα των αθλητών του Ομπράντοβιτς ήταν φανερή, αφού τα λάθη ήταν συνεχόμενα και ο Στεφανίδης, ανέβασε σε ένα κρίσιμο σημείο, τη διαφορά, στους 5 (74-79).
Το τρίποντο του Σπανούλη, μείωσε στους 2, αλλά ο πολύπειρος Χαραλαμπίδης, απάντησε αμέσως κάνοντας το 77-82, πριν και πάλι ο Έλληνας γκαρντ μειώσει στους 3. Το κάρφωμα του κορυφαίου παίκτη στο παιχνίδι, Δημήτρη Μαυροειδή, έφερε και πάλι στο +5 την ομάδα του Μαρκόπουλου. Η έλλειψη ομαδικότητας από πλευράς Παναθηναϊκού στοίχησε, αλλά οι Πρωταθλητές έμειναν ζωντανοί. Με 2/2 βολές από τους Διαμαντίδη και Καϊμακόγλου, το σκορ έγινε 81-86 και ο Σπανούλης, μείωσε σε 83-86 1 λεπτό πριν το τέλος.
Η διαφορά έπεσε στους 2 πόντους, όταν ο Χατζηβρέττας, ευστόχησε σε μία βολή, αλλά ο Μιλισάβλιεβιτς, ευστόχησε και στις 2 δικές του για να γίνει το 84-88 και να ακολουθήσει το άστοχο τρίποντο του Γιασικεβίτσιους. Ο Χαραλαμπίδης αποδείχθηκε κι αυτός ψύχραιμος και αύξησε την πρωτοπορία της ομάδας των βορείων προαστίων, στους 6 (84-90), 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Όταν το τυχερό τρίποντο του Διαμαντίδη, με ταμπλό, έκανε το 89-92, ήταν πλέον πολύ αργά για τους "πράσινους", αφού απέμεναν 6.5 δευτερόλεπτα και η μία βολή στην οποία ευστόχησε ο Στεφανίδης, ήταν αρκετή για να δώσει την τεράστια νίκη στο Μαρούσι και να προβληματίσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους του Παναθηναϊκό, που περνάει κι επισήμως... κρίση.
Τα δεκάλεπτα: 18-22, 40-47, 70-68, 89-93
Οι σκόρερ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 6 (2), Περπέρογλου 3 (1), Σπανούλης 19 (1), Μπετσίροβιτς 10 (1), Ζίζιτς 4, Χατζηβρέττας 3, Ντικούδης 14, Πρκάτσιν, Διαμαντίδης 18 (2), Ουίνστον 2, Γιασικεβίτσιους 10 (2)
Μαρούσι (Μαρκόπουλος): Στίβενσον 10 (2), Νοέας, Χαραλαμπίδης 15 (3), Μπουντούρης 3 (1), Μπράιαντ 9 (1), Στεφανίδης 5, Μαυροειδής 20, Κογιαντίνοβιτς 5 (1), Μιλισάβλιεβιτς 8 (1), Γλυνιαδάκης 3, Καϊμακόγλου 15 (1)
Ομπράντοβιτς: "Να κάνουμε το κλικ"
Απόλυτη κάλυψη στους παίκτες του παρείχε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά την ήττα από το Μαρούσι, στο ΟΑΚΑ. Ο Ζοτς, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα και τόνισε ότι πρέπει να βρει η ομάδα του αυτό το κάτι που θα την επαναφέρει στις καλές εμφανίσεις.
Αρχικά ο προπονητής των θριαμβευτών, Σούλης Μαρκόπουλος, είπε: "Ηταν μία μεγάλη νίκη καθώς όλοι ξέρουμε τι εστί Παναθηναϊκός. Συγχαρητήρια στους παίκτες για αυτό που πέτυχαν σε όλους τους τομείς. Ηταν συγκεντρωμένοι, είχαν πάθος και διάρκεια. Γιατί όσο καλός κι αν είσαι απέναντι στον Παναθηναϊκό, ακόμα και στη χειρότερη μέρα του μπορεί να σε κερδίσει".
"Αυτό που πετύχαμε ήταν κατόρθωμα. Τώρα πια, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ημασταν δυνατοί κοντά στο καλάθι, οι παίκτες εκμεταλλεύτηκαν την κακή ψυχολογία του αντιπάλου διότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν η ομάδα που ξέραμε όλοι. Είναι όμως μία έμπειρη ομάδα, που έχει περάσει από δυσκολίες και ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις. Πιστεύω ότι θα πάει μέχρι το τέλος και θα έχει τον πρώτο λόγο
".
Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, τόνισε: "Το Μαρούσι έπαιξε ένα πολύ καλό ματς. Πίστεψε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ότι μπορεί να κερδίσει. Η νίκη ήταν δίκαιη πέρα για πέρα. Παίξαμε πολύ άσχημα στην άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς αντίδραση, και δώσαμε στο Μαρούσι πολλές εύκολες καταστάσεις να σκοράρει. Στο δεύτερο μέρος αλλάξαμε λίγο, αλλά στην περίοδο που μπορούσαμε να φέρουμε το παιχνίδι στα χέρια μας, κάναμε πολλά λάθη. Για ότι συνέβη ο μοναδικός που έχει την ευθύνη είναι ο προπονητής. Υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξουμε. Μετά από πολλές μέρες δίνω ρεπό στους παίκτες αύριο και τη Δευτέρα το πρωί. Δεν ξεχάσαμε να παίζουμε μπάσκετ, έχουμε χρόνο να αλλάξουμε, αλλά όταν παίζει κανείς ένα παιχνίδι όπως με το Μαρούσι θέλω να καταλάβω τι συνέβη για να το αλλάξουμε. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά το παιχνίδι μας δεν ήταν φυσιολογικό. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα για τον αγώνα με την Εφές Πίλσεν. Είναι δική μου ευθύνη και θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω".
Στη συνέχεια ο Ζοτς, κάλυψε τους αθλητές του: "Οι παίκτες είναι άνθρωποι κι αυτή η περίοδος που διανύουμε είχε πολλά κρίσιμα ματς. Ολα τα ματς στην Ευρώπη είναι μεγάλα, όπως κι αυτό με τον Ολυμπιακό. Στους έξι τελευταίους αγώνες, παίξαμε καλά μόνο με τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο ημίχρονο με τον Αρη ήταν πολύ κακό, αλλά στην επανάληψη δείξαμε διαφορετική εικόνα. Με τη Σιένα οι παίκτες είχαν τεράστια διάθεση και προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα. Είναι απλό να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να βρούμε κίνητρο και συγκέντρωση, ο ένας να βοηθήσει τον άλλον, να πιστέψουμε στις ικανότητές μας, να θυμηθούμε ότι όλη αυτή τη χρονιά παίζουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να αντιληφθούμε την κατάσταση, να σκεφτούμε ότι από πίσω μας βρίσκονται εκατομμύρια οπαδών, πρέπει να βρούμε αυτό το κάτι που θα μας κάνει το κλικ, να γυρίσει το κουμπί και να βρούμε τον καλό εαυτό μας".
"Δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που βρίσκομαι σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε μία περίοδο που δεν παίζουμε καλά και παρότι δοκιμάζεις τα πάντα, η ομάδα δεν παίζει καλά. Πιστεύω στους παίκτες. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι διαθέτουν ποιότητα. Είμαστε η ίδια ομάδα, οι ίδιοι παίκτες που ήμασταν και πριν από 20 ημέρες. Θυμάμαι μετά το τελευταίο ματς στη Μαδρίτη εναντίον της Ρεάλ, είπα ότι είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που έπαιξαν οι παίκτες μου σε όλο τον πρώτο γύρο. Δεν θα είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε, αν αναλογιστεί κανείς πως έπαιξαν οι παίκτες σε εκείνο το ματς. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε πολλές ημέρες. Η προετοιμασία είναι πάντα ίδια πριν από κάθε ματς. Αλλά, αν δείτε πως έπαιξε ο Παναθηναϊκός με το Μαρούσι η εικόνα είναι δική μου ευθύνη. Κάθε παίκτης πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα και να αλλάξει η κατάσταση. Ο καθένας έχει το ρόλο του και είναι πολύ σημαντικός. Διαθέτουμε ποιότητα ως ομάδα
".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights