Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΑΛΛΑ..........

image

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν την εκδίκηση για την προδιετίας "βόμβα" στη Σαϊτάμα. Κι η Ελλάδα τους έδωσε την ευκαιρία να την πάρουν, γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 92-69 στην 3η ημέρα του Ολυμπιακού τουρνουά του Πεκίνου.

Οι διεθνείς που πλήρωσαν το κακό τους δεύτερο δεκάλεπτο, είδαν τους Αμερικάνους να "τιμωρούν" κάθε λάθος επιλογή (συνολικά 25 λάθη!) με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό! Έτσι οι παίκτες του Σιζέφσκι απέκτησαν αυτοπεποίθηση, έκρυψαν τα προβλήματα τους στις επιθέσεις του μισού γηπέδου, βγάζοντας παράλληλα τους παίκτες την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη εκτός συγκέντρωσης και ρυθμού.

Στο πρώτο ημίχρονο, όπου ουσιαστικά κρίθηκε το ματς, οι Έλληνες έκαναν εμφανώς λιγότερες επιθέσεις "χαρίζοντας" 14 ποντους (μέσα από τα δικά τους λάθη) στην παρέα του Κόμπι Μπράιαντ, του Ντουέιν Ουέιντ, του ΛεΜπρόν Τζέιμς και πάνω από όλους του... Κρις Μπος που αποδείχτηκε παίκτης-κλειδί.
Πρώτοι σκόρερ για τους Αμερικάνους ήταν οι Κόμπι Μπράιαντ και Κρις Μπος με 18 πόντους. ενώ ο Ντουέιν Ουέιντ που είχε 4/9 βολές (!) πέτυχε άλλους 17. Διψήφιο νούμερο πόντων είχε κι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που έκανε... ένα γεμάτο παιχνίδι με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Από την Ελλάδα οι Θοδωρής Παπαλουκάς και Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτοί που "διασώθηκαν" με τον πρώτο να έχει 15 πόντους και 8 ριμπάουντ και τον δεύτερο να προσθέτει 14 πόντους και 4 ασίστ.

Το καλό ξεκίνημα
Με το... μάτι να γυαλίζει μπήκαν στο πρώτο δεκάλεπτο οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κι έτσι μετά τα πρώτα "αναγνωριστικά" λεπτά πήραν ένα μικρό προβάδισμα στο παιχνίδι, που τελικά έφτασε και τους 5 πόντους.

Τα γρήγορα φάουλ του Τζέισον Κιντ (έργω Διαμαντίδη), η εναλλαγή ψηλών (Γλυνιαδάκης και Σχορτσιανίτη) και κυρίως ο δραστήριος Βασίλης Σπανούλης επέστρεψαν στην Εθνική μας ομάδα να επιβάλλει το ρυθμό της.

Οι Αμερικάνοι, ωστόσο, δεν έμειναν τα... χέρια σταυρωμένα. Ο Ντουέιν Ουέιντ έδωσε λύσεις από τον πάγκο και με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να παίζει στο "4" η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι βρήκε το σχήμα που της ταίριαζε περισσότερο, για να προηγηθεί τελικά στο 10λεπτο με 20-16.

Έπεσαν στην παγίδα τους
Η... "Redeem Team" έστησε τη παγίδα της και περίμενε! Πρεσάροντας σε ολόκληρο το γήπεδο, πιέζοντας ιδιαίτερα τον παίκτη με τη μπάλα και παίζοντας άμυνα με πολλές επαφές κατάφερει να αποσυντονίσει την ελληνική επίθεση.
Κι οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν συγχώρεσαν τις κακές επιλογές και τα λάθη του αντιπροσωπευτικό μας συγκροτήματος, αλλά τα τιμώρησαν με καρφώματα στον αιφνιδιασμό! Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς επιδόθηκε σε... διαγωνισμό, ο Κόμπι Μπράιαντ βρήκε αυτοπεποίθηση κι η διαφορά ξέφυγε πάνω από τους 10 πόντους.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε εκείνο το σημείο δοκίμασε διάφορα σχήματα (με Φώτση στο "5", με τρεις γκαρντ ακόμη και με τρεις φόργουορντ) και τρικ όπως άμυνα ζώνης, χωρίς όμως επιτυχία.
Κι ο πολυτιμότερος παίκτης των ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο Κρις Μπος (στη θέση "5") -με αλλαγές μαρκαρισμάτων στα πικ εν ρολ- εξουδετώρεσε το μεγάλο όπλο των Ελλήνων, ενώ παράλληλα τέλειωσε τις φάσεις μες στο καλάθι. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικο ότι στις τρεις τελευταίες άμυνες πριν το ημίχρονο είχε δύο κλεψίματα και ένα κόψιμο!
Μοιραία η ελληνική ομάδα που έβρισκε με... κόπο (και κυριως μέσω του Παπαλουκά) το δρόμο προς το καλάθι, έμεινε πίσω στο σκορ πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο -19 (51-32).

Ανέκαμψε αλλά...
Στην τρίτη περίοδο η Εθνική Ελλάδος παρουσίασε ένα σαφώς καλύτερο πρόσωπο, όπως μαρτυρά και το επιμέρους 23-22. Οι διεθνείς βρήκαν στόχο από τα 6.25 (ειχαν ως τότε 0/7), ισορρόπησαν τα ριμπάουντ και γενικότερα απέβαλαν τη βιασύνη που τους έκανε να χάσουν τη διαφορά στο δεύτερο δεκάλεπτο.
Με μπροστάρηδες τους Παπαλουκά-Σπανούλη και τον Πελεκάνο να βάζει 5 γρήγορους πόντους από τον πάγκο η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μείωσε στους 16 πόντους κι είχε την ευκαιρία για το -13, αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι του Νίκου Ζήση στα 6.25.
Λίγη ώρα μετά την αλλαγή του Κόμπι Μπράιαντ, που μέσα σε λίγα λεπτά έδειξε την κλάση του νικώντας μόνος του την ελληνική άμυνα, οι Αμερικάνοι αντέδρασαν με τον Ντουέιν Ουέιντ να κάνει τη θεαματική φάση, μετά την άλλη φορτώνοντας παράλληλα την Ελλάδα με φάουλ για να γίνει το 74-54 του 30'.

Το μοιραίο...
Με τη διαφορά να παραμείνει "κολλημένη" κοντά στους 20 πόντους οι δύο προπονητές δεν άργησαν να αδειάσουν στο παρκέ τους πάγκους του. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρησιμοποίησε τους Πελεκάνο, Πρίντεζη, ενώ ο "Κόουτς-Κ" έριξε στη μάχη τους Μπούζερ, Ρεντ και Πρινς που δεν είχαν ως τότε συμμετοχή.
Οι Έλληνες δεν παράτησαν το ματς και με "αιχμή" τον Γιάννη Μπουρούση κατάφεραν να μειώσουν προσωρινά στους 17. Δύο σερί τρίποντα των Ρεντ και Ουίλιαμς στο φινάλε του "σφράγισαν" το τελικό σκορ (92-69), με τις ΗΠΑ να δείχνουν εμφανώς τη διάθεση να... στείλουν ένα μήνυμα, κυνηγώντας ως το τέλος κάθε φάση.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-16, 51-32, 74-54, 92-69

Ηνωμένες Πολιτείες (Σιζέφσκι): Ουίλιαμς 5 (1), Πολ 4, Μπούζερ 4, Ρεντ 3 (1), Πρινς, Μπράιαντ 18 (2), Μπος 18, Ουέιντ 17 (1), Τζέιμς 13, Άντονι 8 (2), Χάουαρντ 2, Κιντ.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 15 (2), Σπανούλης 14, Μπουρούσης 9, Πελεκάνος 5 (1), Ζήσης 3, Φώτσης 9 (1), Τσαρτσαρής 6, Σχορτσιανίτης 3, Βασιλόπουλος 3, Γλυνιαδάκης 2, Πρίντεζης, Διαμαντίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights