Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!!

image

ία ακόμα επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η Εφήβων επικράτησε 57-50 της Λιθουανίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μεγάλοι πρωταγωνιστές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν οι Σλούκας (16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ) και Παππάς (14 πόντους, 7 ριμπάουντ), αλλά όλοι οι διεθνείς συνέβαλαν στη νίκη. Αήττητη κατέκτησε το τρόπαιο η ομάδα… όνειρο του Γιώργου Βλασσόπουλου.

Τα δεκάλεπτα: 6-11, 27-25, 43-38, 57-50
Δεν ήταν καλό το ξεκίνημα της Εθνικής στο ματς. Ίσως επειδή να μας είχε συνηθίσει σε μεγάλες διαφορές και σκορ από τα πρώτα λεπτά να έκανε κακή εντύπωση το ξεκίνημα κόντρα στην Λιθουανία. Οι παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου, εμφανώς αγχωμένοι, είχαν άσχημα ποσοστά ευστοχίας, ενώ δεν έβγαζαν τους αυτοματισμούς προηγούμενων παιχνιδιών. Από την άλλη, οι Λιθουανοί δεν έπαιζαν μπάσκετ αξιώσεων, όμως εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήμας.
Η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ με 11-2, κάτι που προβλημάτισε τον Γιώργο Βλασσόπουλου. Με δύο καλές επιθέσεις έγινε το 11-6, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκάλεπτο. Στην δεύτερη περίοδο παρουσιάστηκε μια άλλη ομάδα στο παρκέ. Με τον Σλούκα να βοηθάει οργανωτικά και τον Παππά να εκτελεί οι διεθνείς έφεραν το ματς στα ίσα 16-16. Η συνέχεια ήταν ανάλογα καλή και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προηγήθηκε με 21-18. Οι Λιθουανοί προσπέρασαν με 25-24, όμως ο Παππάς με τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου έκανε το 27-25 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Οι διεθνείς συνέχισαν να έχουν καλό ρυθμό και στο τρίτο δεκάλεπτο. Είχαν σταθερά το προβάδισμα, όμως αυτό δεν ξεπερνούσε τους 4 πόντους, καθώς οι Λιθουανοί είχαν τον τρόπο να μένουν κοντά στο σκορ, παίζοντας αμυντικά! Η Εθνική προηγήθηκε με 43-36 με τρίποντο του Παπανικολάου, ένα λεπτό πριν το τέλος της περιόδου, διαφορά που ήταν η μεγαλύτερη που είχε χτίσει μέχρι εκείνο το σημείο. Η Λιθουανία μείωσε σε 43-38 με τη λήξη του τρίτου δεκάλεπτου.

Με καλάθι του Μπερταβίτσιους το σκορ έγινε 43-40 για την Ελλάδα, ωστόσο ο Σλούκας με δίποντο έδωσε «ανάσα» 5 πόντων (45-40) στην ομάδα. Ο Σαρικόπουλος με κίνηση μέσα στο καλάθι, έκανε το 49-42 και λίγο αργότερα ο Παππάς το 51-42, δίνοντας σαφέστατο προβάδισμα στην Εθνική για κατάκτηση του τίτλου, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Οι παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου διατήρησαν την ψυχραιμία τους από την γραμμή των βολών και τον έλεγχο του αγώνα, παίρνοντας τη νίκη με 57-50 και το Ευρωπαϊκό.

Ελλάδα (Γιώργος Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου, Μάντζαρης 2, Παπανικολάου 10, Γεωργάκης, Σλούκας 16, Παππάς 14, Κασελάκης 7, Σαρικόπουλος 8.

Λιθουανία (Μασάλσκις): Καϊρις, Σαπιέγκα, Πετσιουκεβίτσιους 4, Μπερτάσιους 8, Γκάσκα 9, Σλέζας 3, Μπιρούτα 2, Μοτιεγιούνας 17 (12ρ), Καντεβίτσιους 7

*Δύο Ελληνες παίκτες βρίσκονται στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Μιλάμε για τον Κώστα Σλούκα και τον Νίκο Παππά. Οι υπόλοιποι της "παρέας" είναι οι Μοτεγιούνας (Λιθουανία), Ντέλας (Κροατία) και Καντέρ (Τουρκία). Ο Λιθουανός αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης.

*Την τρίτη θέση κατέκτησε η Κροατία, που κέρδισε με 73-68 τη Γαλλία στον "μικρό" τελικό. Την πέμπτη θέση κατέκτησε η Ισπανία, που κέρδισε τη Σερβία με 89-85. Εβδομη ήταν η Λετονία, που κέρδισε τη Ρωσία με 71-69. Ενατη ήταν η Τουρκία, που κέρδισε το Ισραήλ με 95-72. Την ενδέκατη θέση πήρε η Ιταλία, που κέρδισε με 84-68 την Ουκρανία. Στη δεύτερη κατηγορία υποβιβάστηκαν Βέλγιο και Εσθονία, ενώ τη θέση τους στη μεγάλη κατηγορία πήραν οι Σλοβενία και Τσεχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights