Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΑΙΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ !!!

image

Πρωταθλητής Ελλάδος για 29η φορά στην ιστορία του και δέκατη τα τελευταία έντεκα χρόνια στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, νικώντας στον Ολυμπιακό στον πέμπτο αγώνα της σειράς των τελικών της Α1 με 90-76, έπειτα από ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Οι «πράσινοι» είχαν τα ηνία σε όλον τον αγώνα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» απαντώντας στα σερί των γηπεδούχων με δικά τους, ήταν μέσα στο παιχνίδι ως τα μέσα της τρίτης περιόδου. Στη συνέχεια όμως οι παίκτες του Ομπράντοβιτς πάτησαν γκάζι και κράτησαν τη διαφορά που δημιούργησαν παρά τις προσπάθειες των φιλοξενουμένων. Κορυφαίοι των νικητών, που έφτασαν στο τέταρτο συνεχές νταμπλ, ήταν οι Μπατίστ με 18 και Σπανούλης με 15 πόντους, ενώ Γκριρ και Γουντς με 19 και 18 πόντους αντίστοιχα προσπάθησαν περισσότερο από τους ηττημένους. Δεν έλειψαν δυστυχώς οι ασχήμιες με ρίψη αντικειμένων και υβριστικά συνθήματα. Στην Ευρωλίγκα ο Πανιώνιος, που νίκησε με 88-74 το Μαρούσι. "

Ο αγώνας...
Ο Παναθηναϊκός έκανε ονειρεμένο ξεκίνημα στον αγώνα, προηγούμενος με 10-0 μετά από κάτι λιγότερο από τρία λεπτά στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειχναν εγκλωβισμένοι από την άμυνα των «πρασίνων» και αναγκάζονταν να εκδηλώσουν πολλές επιθέσεις σχεδόν με τη λήξη του διαθέσιμου χρόνου. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο προηγούμενοι 15-5 στα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου, ωσότου οι «ερυθρόλευκοι» βρουν τις λύσεις στο πρόσωπο του Κιντέλ Γουντς. Ο Αμερικανός φόργουορντ πότε με μακρινά σουτ και πότε χτυπώντας στο ένας εναντίον ενός, κατάφερε με προσωπικά καλάθια να φέρει την ομάδα του στο -3, 17-14, προτού κλείσει η περίοδος με καλάθι του Μάικ Μπατίστ για το 19-14.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πολύ δυναμικά τη δεύτερη περίοδο και κατόρθωσαν να πλησιάσουν σε απόσταση βολής, 22-21, με τρίποντο «βόμβα» του Μανώλη Παπαμακάριου. Ακολούθησε όμως ένα ξέσπασμα του Παναθηναϊκού, που με δύο τρίποντα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους βρέθηκε ξανά στο +10, 33-23, στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου. Ο Παναθηναϊκός για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά που «έχτισε» και ο Ολυμπιακός επέστρεψε δυναμικά παίρνοντας το προβάδισμα, 33-34, με ένα σερί 11-0 μέσα σε τρία αγωνιστικά λεπτά. Ο Μάικ Μπατίστ απάντησε με μία βολή κι ένα φόλοου κάρφωμα φέρνοντας και πάλι την ομάδα του σε θέση οδηγού με 36-34, 28’’ πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ενώ ο Στράτος Περπέρογλου έβαλε την υπογραφή του με τρίποντο εκτός ισορροπίας και από τα δέκα μέτρα στην εκπνοή του πρώτου μέρους, διαμορφώνοντας το 39-34.

Η εικόνα στην αρχή της επανάληψης ήταν ίδια με αυτή του πρώτου ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός κρατώντας τον Ολυμπιακό για περίπου πέντε αγωνιστικά λεπτά (μεταξύ τρίτης και τέταρτης περιόδου) στο μηδέν, «έτρεξε» ένα σερί 6-0 (12-0 από το 33-34 και μετά) φτάνοντας για πρώτη φορά στο +11, 45-34. Όπως όμως και στο πρώτο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν και πάλι τις απαντήσεις και ψαλίδισαν πολύ γρήγορα την εις βάρος τους διαφορά. Με δέκα αναπάντητους πόντους, έξι εκ των οποίων με τρίποντα του Λιν Γκριρ, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν και πάλι σε απόσταση βολής, 45-44. Ακολούθως οι Πειραιώτες παρουσίασαν κάκιστο πρόσωπο σε άμυνα και (κυρίως) επίθεση, με συνέπεια οι «πράσινοι» να το εκμεταλλευτούν και να ξεφύγουν στο σκορ. Ένα αντιαθλητικό φάουλ του Γιώργου Πρίντεζη στον Δημήτρη Διαμαντίδη έδωσε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να... πατήσει γκάζι και να μεγαλώνει την ψαλίδα της διαφοράς. Με κάρφωμα και φάουλ του Μάικ Μπατίστ η διαφορά έφτασε και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (56-46), ενώ με τη λήξη της περιόδου έφτασε στο +15, 65-50.

Ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει σιγμό στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, όταν με τρία τρίποντα του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, δύο άμεσα κι ένα έμμεσο, μείωσε στους οκτώ, 67-59. Δύο ακόμη βολές από τον «Μου-Μου» έφεραν την ομάδα του στο -6, 67-61, επτά λεπτό πριν τη λήξη του μεγάλου τελικού. Ο Κώστας Τσαρτσαρής με δύο προσωπικά καλάθια έδωσε ανάσα στην ομάδα του, φέρνοντας τη διαφορά ξανά στο +10 (71-61). Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη επιχείρησαν νέο come-back, όμως τα τρίπόντα του Διαμαντίδη και του Σπανούλη κι ένα εντυπωσιακό λέι απ του Γιασικεβίτσιους κράτησαν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα (79-68). Την ταφόπλακα στα όνειρα του Ολυμπιακού για επιστροφή στην κορυφή της Α1 μετά από έντεκα χρόνια έβαλαν τα τρίποντα του Διαμαντίδη και του Γιασικεβίτσιους, που έφεραν τη διαφορά στο 85-71. Όλα είχαν πλέον κριθεί και το τελικό σκορ του αγώνα ήταν 90-76.

Δυστυχώς δεν έλειψαν οι ασχήμιες, αφού ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, έπεσαν πολλά αντικείμενα προς τον πάγκο του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι παίκτες και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής κατευθυνόμενα προς τη φυσούνα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναγκάστηκε να επιλέξει τυχαία πέντε παίκτες για να τελειώσουν τον αγώνα και παίκτες του Παναθηναϊκού χειροκροτούσαν ειρωνικά κάποιους ανεγκέφαλους που πετούσαν αντικείμενα και έβριζαν τους φιλοξενούμενους.

Η απονομή

Περίπου δέκα λεπτά μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού, οι παίκτες του Παναθηναϊκού βγήκαν ξανά στο παρκέ ντυμένοι ομοιόμορφα (με λευκές φανέλες) για την απονομή του τροπαίου του πρωταθλητή. Ο εμβληματικός αρχηγός του «τριφυλλιού» σήκωσε την κούπα μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας, που είχε στήσει το δικό του πάρτι στις εξέδρες και όχι μόνο.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 39-34, 65-50, 90-76.

ναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Διαμαντίδης 13, Γιασικεβίτσιους 18, Σπανούλης 15, Χατζηβρέττας 3, Περπέρογλου 3, Ουίνστον 8, Αλβέρτης, Μπατίστ 18, Ζίζιτς, Τσαρτσαρής 12, Ντικούδης, Τομάσεβιτς.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 13, Γκριρ 19, Παπαμακάριος 3, Τεόντοσιτς, Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος 4, Πρίντεζης 4, Γουντς 18, Μαυροκεφαλίδης, Μπουρούσης 11, Τσακαλίδης, Σχορτσιανίτης 4.

Διαιτητές: Πιτσίλκας, Ζαβλανός, Χριστοδούλου.

*Οι ρίψεις αντικειμένων δυστυχώς δεν έλειψαν και πάλι παρά τις εκκλήσεις από τα μεγάφωνα και τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Στην πρώτη περίοδο, ένα από τα... ιπτάμενα αντικείμενα χτύπησε τον συνεργάτη του Παναγιώτη Γιαννάκη, Μάνο Μανουσέλη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Στο φινάλε της τρίτης περιόδου μία αλατιέρα (!) προσγειώθηκε στον πάγκο των φιλοξενούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Tracy McGrady

Highlights